Skip directly to content

KUINKA SUOJAUTUA

Kuten useat muutkin bakteerit, myös meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen. Läheinen kontakti, esimerkiksi asuminen samoissa tiloissa, yhteisten ruokailuvälineiden käyttö tai suuteleminen, on edellytys harvinaisen meningokokkitautitartunnan saamiselle.

Meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen. Lue, kuinka hyvästä hygieniasta huolehtiminen vaikuttaa meningokokkitartunnan ennaltaehkäisyssä ja kenellä voi olla syytä harkita rokottautumista invasiivisen meningokokkitaudin varalta.

Hygienia

Hyvä hygienia voi osaltaan ennaltaehkäistä meningokokkitautitartuntoja, sillä elimistön ulkopuolella meningokokkibakteeri kuolee nopeasti. Muista huolellinen käsihygienia!

Rokotukset

Rokottautuminen on yksi keino suojautua meningokokkitauteja vastaan. Suomessa palvelukseen astuvat varusmiehet rokotetaan. Varusmiehillä on muuta väestöä korkeampi riski sairastua meningokokkitauteihin, koska he asuvat tiiviisti samoissa tiloissa. 

Tavallinen turisti ei yleensä tarvitse meningokokkirokotusta. Sitä kuitenkin saatetaan vaatia vaihto-oppilailta kouluun pääsyn edellytyksenä esimerkiksi Yhdysvalloissa. Saudi-Arabia vaatii pyhiinvaeltajilta todistuksen ns. nelivalenttisesta meningokokkirokotteesta. 

Matkailijoiden voi olla syytä varautua invasiivisen meningokokkitaudin varalta, koska joillakin alueilla voi olla vaikeaa saada täsmällistä diagnoosia ja oikea-aikaista hoitoa. THL suosittelee rokottautumista matkailijoille, jotka oleskelevat turistikohteiden ulkopuolella alueilla, joissa meningokokkitauteja esiintyy jatkuvasti tai epidemioina.