Skip directly to content

KUKA ON RISKISSÄ SAIRASTUA

Meningokokki-infektion voi saada kuka tahansa. Eniten tautitapauksia todetaan kuitenkin pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Lapsista tautia esiintyy eniten hyvin pienillä eli 0–4-vuotiailla. Toinen ilmaantuvuuspiikki on 15–19-vuotiailla.

Katso, kuulutko iältäsi riskiryhmään, joudutko tilanteisiin, joissa voit altistua meningokokkitartunnalle tai oletko matkustamassa alueille, joissa meningokokkitauteja esiintyy jatkuvasti tai epidemioina. Löydät täältä myös linkin THL:n maakohtaisiin rokotusohjeisiin.

Meningokokkitartunnalle altistavat tekijät

Nuoruusiässä sosiaaliset kontaktit lisääntyvät. Meningokokkitauti leviää läheisessä kontaktissa, joten suurissa väkijoukoissa oleskelu lisää infektion riskiä. Vaikkapa juominen samasta pullosta tai lasista, suuteleminen tai yhteisen lusikan käyttäminen voi lisätä riskiä tartunnan saamiseen. Elimistön ulkopuolella bakteeri kuolee nopeasti.

Matkustaminen

Matkailijoiden voi olla syytä varautua vakavien meningokokkitautien varalta. Normaalin varovaisuuden ja hyvän hygienian lisäksi voi olla syytä harkita rokottautumista invasiivisia meningokokkitauteja vastaan. 

Tavallinen turisti ei yleensä tarvitse meningokokkirokotusta. Sitä kuitenkin saatetaan vaatia vaihto-oppilailta kouluun pääsyn edellytyksenä esimerkiksi Yhdysvalloissa. Saudi-Arabia vaatii pyhiinvaeltajilta todistuksen ns. nelivalenttisesta meningokokkirokotteesta. 

Rokottautumista suositellaan matkailijoille, jotka oleskelevat turistikohteiden ulkopuolella alueilla, joissa meningokokkitauteja esiintyy jatkuvasti tai epidemioina. Erityisesti Afrikan meningiittivyöhykkeelle matkustavan kannattaa harkita rokottautumista. Lisäksi on hyvä huomioida, että joillakin alueilla voi olla vaikeaa saada täsmällistä diagnoosia ja oikea-aikaista hoitoa.

 

custom map


SERORYHMIEN LEVINNEISYYS

  •  ARVIOITU MAAILMANLAAJUINEN SERORYHMIEN LEVINNEISYYS
  •  ESIINTYVYYS MAANOSITTAIN / 100 000 (*ennen rokotuksia)
 
 
 
 
Yhdysvallat
(2013)1
 
 
 
 
 
Kanada
(2011)8
 
 
 
 
Latinalainen
Amerikka & Karibia (2010) 2
 
 
 
 
 
Etelä-Afrikka
(2014)9
 
 
 
Afrikan aivokalvotulehdusvyöhyke (2014)10
 
 
 
 
 
Eurooppa
(2012)3
 
 
 
 
Venäjä
(2014)7
 
 
 
 
 
Saudi-Arabia
(2002–2012)4
 
 
 
 
Kiina
(2010)6
 
 
 
 
 
Australia
(2013)5

Amerikka

0.1–1.6
(30*, Uruguay)

 

Eurooppa

0.17–2.2
(14.3*, Irlanti)

 

Meningiittivyöhyke

 

Afrikka

0.8–267

 

Kaakkois-Aasia

<0.1

 

Läntinen Tyynen meren alue

0.2–1.4
(7.9*, Australia)

 
Arviot seroryhmien maailmanlaajuisesta levinneisyydestä perustuvat yksittäisinä vuosina toteutettuun syndromaaliseen seurantaan, aktiiviseen ja passiiviseen seurantaan, sentinelliseurantaan ja laboratoriotesteihin perustuvaan seurantaan (aikavälillä 2002–2014), minkä vuoksi vertailu eri maiden välillä on vaikeaa ja todellisen ilmaantuvuuden laskeminen on mahdotonta.
Jafri, RZ, et al. Population Health Metrics 2013;11:17
http://www.pophealthmetrics.com/content/11/1/17
  • A
  • B
  • C
  • W 135
  • Y
  • Muu (tuntematon tai määrittämätön ja/tai muu seroryhmä kuin A, B, C, W135 tai Y)
Afrikan meningiittivyöhykkeelle matkustavan kannattaa harkita rokottautumista.