Skip directly to content

SANASTO

Aivokalvotulehdus

Meningiitti. Aivoja suojaavien kalvojen (meninx) tulehdustila. Aivokalvotulehdus voi olla bakteerin, viruksen tai muun mikrobin aiheuttama. Käytännössä ihmisellä aiheuttaja on useimmiten joko virus tai bakteeri. 

Meningokokki

Neisseria meningitidis. Aivokalvotulehduksen aiheuttajabakteeri, joka kuuluu usein myös nenänielun normaaliflooraan.

Bakteremia

Bakteerien esiintyminen veressä.

Petekkia

Meningokokkiaivokalvotulehduksessa iholle ilmestyvät verenpurkaumat.

Hemorraginen ihottuma

Verenvuotoihottuma.

Sepsis

Septikemia, "verenmyrkytys", vakava yleisinfektio. Sepsiksellä ja siihen liittyvällä sairaudella on ammattikielessä monta termiä ja määritelmää. Jos esim. bakteereita on verenkierrossa puhutaan bakteremiasta. Rinnakkainen termi bakteremialle on sieni-infektioissa fungemia, jolloin sieniä on verenkierrossa. Loistaudeissa kuten vaikkapa malariassa käytetään nimitystä parasitemia. Virusinfektioissa puhutaan puolestaan viremiasta.

Invasiivinen

Elimistön sisälle ulottuva.

Serotyyppi, seroryhmä

Vasta-aineiden avulla määritettäviä bakteerin tai viruksen alalajeja.

Meningiitti

Aivokalvojen tulehdus. Aivoja suojaavien kalvojen (meninx) tulehdustila. 

Verenmyrkytys

Sepsis, septikemia, vakava yleisinfektio. Sepsiksellä ja siihen liittyvällä sairaudella on ammattikielessä monta termiä ja määritelmää. Jos esim. bakteereita on verenkierrossa  puhutaan bakteremiasta. Rinnakkainen termi bakteremialle on sieni-infektioissa fungemia, jolloin sieniä on verenkierrossa. Loistaudeissa kuten vaikkapa malariassa käytetään nimitystä parasitemia. Virusinfektioissa puhutaan puolestaan viremiasta.

Meningiittivyöhyke

Meningokokkimeningiitin suuren tartuntavaaran alueet Afrikassa.