Skip directly to content

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Meningokokkibakteerin aiheuttamat invasiiviset taudit ovat harvinaisia mutta sitäkin vakavampia. Olemme koonneet tähän meningokokkiin liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä.

Miten ja mistä meningokokki tarttuu?

Meningokokkibakteeria esiintyy vain ihmisillä. Noin 10 prosenttia väestöstä kantaa meningokokkibakteeria oireettomana nielussaan. Bakteeritartunnan saaminen edellyttää läheistä kontaktia kantajan kanssa. Meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen esim. suutelemalla tai yhteisiä ruokailuvälineitä käyttämällä tai aivastamisen tai niistämisen välityksellä. Elimistön ulkopuolella bakteeri kuolee nopeasti.

Mitä sairauksia meningokokkibakteeri voi aiheuttaa?

Meningokokkitaudit ovat harvinaisia. Meningokokki eli Neisseria meningitidis voi pahimmillaan aiheuttaa aivokalvotulehdusta eli meningiittiä ja yleistynyttä bakteeri-infektiota eli sepsistä. Vielä harvinaisempia meningokokin aiheuttamina ovat keuhkokuume, hengitystieinfektiot, välikorvatulehdus sekä sidekalvo-, virtsatie- nivel- tai sydänpussitulehdukset.

Onko meningokokkibakteeri yleinen?

Itse meningokokkibakteeria löytyy noin 10 prosentilta väestöstä, mutta valtaosalla kyse on oireettomasta kantajuudesta. Meningokokkibakteerin aiheuttamat vakavat infektiot ovat Suomessa harvinaisia. Niitä havaitaan vuosittain noin parikymmentä.

Mitkä ovat vakavan meningokokkitaudin oireita?

Tyypillistä meningokokin aiheuttamissa vakavissa taudeissa on äkillisyys ja taudin nopea eteneminen. Oireita ovat päänsärky, korkea kuume, niskajäykkyys, silmien valonarkuus, yleisvoinnin huononeminen ja iholla näkyvät pistemäiset verenpurkaumat eli petekkiat. Potilaalla voi olla myös pahoinvointia ja oksentelua sekä sekavuutta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi.

Minkä ikäisille meningokokkibakteeri on vaarallinen?

Meningokokkibakteeri on vaarallinen iästä riippumatta, sillä meningokokki-infektioita voi esiintyä minkä ikäisellä henkilöllä tahansa. Eniten niitä on pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Meningokokin aiheuttamat vakavat taudit ovat harvinaisia mutta yleensä vakavia. Aivokalvotulehdus on yleisempi kuin vakava yleisinfektio. Yleisinfektio ja aivokalvotulehdus voivat olla samalla potilaalla yhtäaikaisesti. Kuolleisuus aivokalvotulehdukseen on noin 10 prosenttia ja yleisinfektioon jopa 50 prosenttia.

Miten meningokokki-infektioita hoidetaan?

Vakavien meningokokki-infektioiden hoito vaatii aina antibioottihoitoa sairaalassa.

Miten meningokokki-infektioilta voi suojautua?

Meningokokki tarttuu pisaratartuntana, mutta bakteeri kuolee nopeasti elimistön ulkopuolella. Hyvä käsihygienia ja harkintakyky voivat ehkäistä tartuntoja. Meningokokin aiheuttamia infektioita vastaan voi myös rokottautua. Lue lisää meningokokkirokotteesta THL:n sivuilta Matkailijan terveysoppaasta http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00045